Resultaten motiveren

Resultaten motiveren

William Edwards Deming stelt dat vooral de werking van een systeem bepalend is voor het eindresultaat. “Ga er maar niet van uit dat medewerkers verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hun prestatie”, zegt hij. “Het eindresultaat (dat wat de klant vraagt) wordt voor 94 % bepaald door de condities van het systeem waarbinnen medewerkers het werk (moeten) doen. En de optimalisatie van systeem condities is de verantwoordelijkheid van management”.

 Help mensen door de manier waarop het werk ‘werkt’  te verbeteren

betere prestaties shutterstock_117194575 kopie Managers die het systeem beïnvloeden, betrekken medewerkers -die vaak het beste weten wat er in het werk gebeurt- bij de continue verbetering van het werk. Niets werkt zo motiverend als prettig samenwerken richting een gemeenschappelijk doel en steeds betere resultaten. Iedereen wil immers deel uitmaken van een ‘winning team’!

Deze principes kunnen worden aangeboord wanneer een organisatie streeft naar perfectie. De meest gestelde managementvragen zouden moeten zijn: “Nu we weten hoe perfect werk eruit ziet volgens onze klanten. Wat is jouw eerstvolgende stap in die richting?” en “Hoe kan ik je helpen om dit te realiseren?”

Dan zal blijken dat medewerkers veel goede ideeën hebben om het systeem waarbinnen ze werken te verbeteren. Ook managers vinden het leuk wanneer ze medewerkers kunnen helpen om het werk beter te laten ‘werken’. Door deze win-win bereiken teams resultaten die beter zijn dan gedroomd.

Systeemcondities veranderen werkt beter dan commanderen en controleren

Als managers samenwerken met medewerkers aan de verbetering van de manier waarop het werk ‘werkt’, gebeurt er iets wonderlijks. Wanneer blokkades die de werkstroom hinderen worden opgeheven verbeteren prestaties ‘vanzelf’. Mensen gaan enthousiast aan de slag en gebruiken hun creativiteit om het systeem waarin ze werken te verbeteren. Wanneer managers vervolgens medewerkers faciliteren en ruimte maken om te experimenteren neemt het enthousiasme verder toe. Wanneer metingen laten zien dat prestaties verbeteren of verslechteren begrijpen management en team steeds beter hoe het werk ‘werkt’. Zo zijn teams in staat om verder te gaan met het verbeteren van het werk en gebruiken ze hoofd én handen.


SC op Twitter