John Seddon

John Seddon

Het werk van John Seddon ligt in het verlengde van systeemdenkers als W.E. Deming, Taiichii Ohno, Russel Ackoff, Peter Senge en vele anderen. Net als zijn collega ’s spant hij zich in om aan te tonen dat er een betere manier is om werk te laten ‘werken’. John Seddon is hoogleraar in Cardiff en oprichter van Vanguard consulting. Eind jaren tachtig ontdekte hij het fenomeen ‘faal’vragen. Sindsdien is hij onvermoeibaar bezig met het uitdragen van zijn boodschap. Zijn meest bekende uitspraak is:

“If you manage costs, your costs go up. If you manage value, your costs go down”

Een kennismaking met John Seddon en zijn unieke gedachtegoed is deze video boodschap. Op een ICT congres in Zweden gaat hij in op de gevolgen van het klakkeloos invoeren van automatisering voor dienstverlening. Dit alles onder het motto: “Het heeft geen zin om dingen die je niet zou moeten doen, te verbeteren of te versnellen.” Niet alleen maakt hij duidelijk wat je beter niet kunt doen, omdat het niet zal werken. Maar aan de hand van een praktijk voorbeeld geeft hij aan welke drie stappen je kunt nemen om een adequate IT oplossing te implementeren (die wel zal werken) tegen een fractie (5 tot 10 %) van de originele kosten.

John Seddon vertelt aan de hand van vele voorbeelden wat we kunnen doen om de prestaties van dienstverlenende organisaties te verbeteren. Maar bovenal waar we beter mee kunnen stoppen. Zijn boeken Freedom from command and control’ en ‘Systems thinking in the public sector’ zijn absolute aanraders voor leidinggevenden en medewerkers werkzaam in de (publieke) dienstverlening. Wanneer u meer wilt weten over de systeemaanpak kunt u contact met ons opnemen. Wij maken graag kennis met u en uw organisatie. U kunt ook onze collega ’s van Vanguard Nederland raadplegen.


SC op Twitter