Mutatie onderhoud optimaliseren

Het lijkt een paradox: de prestaties verbeteren door te vertragen. Toch is dit precies wat deelnemende partijen in dit traject hebben gedaan.

brainstorm, nieuwe ideeen shutterstock_77168419

Eerst hebben we in CHECK de tijd genomen om met elkaar minutieus te onderzoeken hoe het werk nu verloopt. Waar ontstaat verspilling en waarom? Want alleen wanneer we begrijpen waarom verspilling ontstaat, kunnen we in PLAN creatieve maatregelen bedenken om verspilling uit het systeem te organiseren.

Vervolgens is het team in PLAN aan de slag gegaan om vast te stellen: ‘Hoe  ziet perfect er uit?’ Deze stip aan de horizon geeft de richting aan waar het team naartoe wil bewegen. In deze fase van bedenken en doen worden de eerste stappen in de richting van ‘Het Ware Noorden’ getest en uitgeprobeerd. Aan het eind van PLAN brengt het team verslag uit (onder andere met dit filmpje) over de gevolgde werkwijze en de reeds behaalde resultaten.

“Het grootste probleem dat we hebben: het is altijd hollen of stilstaan”

Met behulp van dit plan en de introductie van een nieuwe cultuur van continu leren en verbeteren wordt in DO gestart met de optimalisatie van flow. Planmatig werkt het team zowel in de woning als op kantoor met de verbeter- en coaching kata aan een stapsgewijze verbetering van productkwaliteit en productiviteit tegen structureel lagere kosten.

Samen werken aan continu verbeteren is leuk en leerzaam. Het levert veel meer op dan alleen directe kostenbesparingen. Enthousiaste medewerkers die samen elke dag werken aan de verbetering van prestaties is niet in geld uit te drukken.

Met dank aan management en medewerkers van woningcorporatie Het Gooi en Omstreken, aannemingsbedrijf Aalberts, asbestinventarisatie Oesterbaai, asbestverwijdering Dulo en installatiebedrijf Bonarius.

 


SC op Twitter