Ontwikkeling van organisaties

7 februari 2017
Categorie: Opinie

Het is vrij eenvoudig om druk te zijn met urgente zaken. De meeste mensen die ik spreek rennen van bijeenkomst naar bijeenkomst. De waan van de dag is groot en er is geen tijd voor reflectie, studie of persoonlijke ontwikkeling op het werk. Daarnaast worden ze in toenemende mate geregeerd door telefoon, mails, Apps, Tweets en Facebook.

Ontwikkeling shutterstock_360072566

Het is dus verleidelijk om verstrikt te raken in het ‘sociale gebeuren’, het oplossen van dagelijkse problemen en zaken die nu eenmaal ‘moeten’. Op zijn best brengen deze activiteiten ons een meer doelmatige afhandeling van zaken (efficiency). In de meeste gevallen doen we dingen die niet helpen om klanten beter te helpen.

Wat willen we bereiken dat voor onze klanten belangrijk is?

banner_gevangen-waanIedereen snapt dat het geen enkele zin heeft goed te zijn in dingen die niet goed voor je zijn.

Sterker nog: als je steeds beter wordt in dingen die je beter niet kunt doen, ben je uiteindelijk slechter af.

Werkelijke organisatie uitdagingen vragen allereerst om duidelijkheid over de richting van de onderneming op langere termijn. Systeemdenkers noemen dit ‘constancy of purpose’. Dit gaat over de vraag: Doen we wel de juiste dingen? (effectiviteit) Waartoe zijn we op aard volgens onze klanten? Wat is nodig om onze klant optimaal te helpen? Effectiviteit is dus belangrijk en komt voor efficiency. Maar omdat het een lange termijn doelstelling is, is het per definitie niet urgent en juist hierdoor ontsnapt het aan onze aandacht.

Het doel van een effectieve organisatie is ontwikkeling

shutterstock_93753766Efficiency is gerelateerd aan het begrip groei. Effectiviteit is gerelateerd aan ontwikkeling. Ontwikkeling en groei zijn geen synoniemen. Wanneer een puinhoop groeit is dat niet persé een gewenste ontwikkeling.

Effectieve en slimme organisaties ontwikkelen zich sneller dan branchegenoten. De resultante van deze ontwikkeling kan groei zijn. Elke medewerker in een slimme organisatie weet wat de ontwikkelingsrichting is, zodat hij of zij kan bijdragen aan het lange termijn doel van de organisatie. Innovatie, creativiteit en lerend vermogen kunnen zo worden vrijgemaakt om diensten en producten te bedenken of verbeteren voor klanten.

Met de systeemaanpak uw organisatie ontwikkelen

De systeemaanpak helpt u om alleen dingen te doen waar uw klanten om vragen. We richten ons op de ontwikkeling van uw organisatie. Dit is de meest effectieve manier om uw efficiency te verbeteren.

Meer weten? Nodig ons uit voor een gesprek. We helpen u effectief, snel en goed.

SC op Twitter